Workshop

Lezingen

Thema’s

Onderzoek

Media

Publicaties

Links

Wie zijn wij

Trainers

Home

“Problemen in organisaties hebben meestal hun oorsprong in het gedrag van mensen en niet in systemen, regelgeving of procedures.

 

Waarom proberen we dan meestal problemen op te lossen door introductie van nieuwe systemen, verscherping van regelgeving of het aanpassen van procedures en zoeken we de oplossing niet in gedrag?”

Wat doen we

 

Kijken naar ons eigen gedrag is lastig en confronterend, daarom wordt het vaak vermeden. Een oplossing is om te kijken naar sociale groepen die vergelijkbaar gedrag vertonen en onszelf daaraan te spiegelen. Hierbij maken we gebruik van de uitgebreide kennis die we hebben van andere sociale groepen: apen. Sporen van overeenkomsten zijn nog steeds in ons gedrag aanwezig en deze kunnen ons helpen ons eigen complexe sociale gedrag te ontcijferen en te begrijpen.

Vanuit deze achtergrond en expertise hebben we workshops en lezingen ontwikkeld.

Onze werkwijze

 

We zien vaak dat managers problemen of veranderingen zo snel mogelijk willen oplossen: “Het probleem wordt geconstateerd en meteen praten we over oplossing en willen we aan de slag.”

Vaak is het veel effectiever om de tijd te nemen om te zien waar de kern en oorsprong van het probleem zit: “Waardoor ontstaat bijvoorbeeld onwenselijk gedrag?” Hierdoor kun je ook tot veranderingen komen die een langer termijn effect hebben.

Geschiedenis

 

Apemanagement® is in 2002 opgericht met het doel managers op een andere manier te laten kijken naar hun eigen organisatie. Vanaf 2004 ontstond de eerste samenwerking met een dierentuin: Apenheul. Dit is verder uitgebreid met in 2008 Duitse dierentuinen en in 2012 het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn niet alleen managers de doelgroep maar werken we organisatiebreed. Opleidingen om pestgedrag te begrijpen en te herkennen voor mede-werkers in het onderwijs ontstonden in 2011. In 2014 werd partnerkeuze een vast thema. Ook onderzoek is een steeds belangrijker onderdeel geworden van ons werk.  

C o n t a c t

Twitter icon lichtblauw groot

Bioloog Patrick van Veen is de oprichter en eigenaar van Apemanagement®. Patrick rondde zijn studie biologie in 1993 af aan de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht. Na zijn studie werkte hij als freelance adviseur. In 1997 maakte hij de overstap naar de verzekeringsbranche als projectmanager.

In 2002 startte hij Apemanagement®.

Hij werkt als zelfstandig bioloog, schrijver, adviseert ondernemingen, geeft presentaties en trainingen en wordt regelmatig door de pers ondervraagd als deskundige.

Daarnaast is hij voorzitter van het Jane Goodall Institute Global dat zich internationaal inzet voor bescherming en welzijn van chimpansees en hun natuurlijke leefgebieden.

Basis voor zijn huidige werkzaamheden vormt het onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen in bedrijven, waarmee hij in 1999 is gestart.

Naast Help, mijn baas is een aap is van zijn hand verschenen: Dierbare Collega’s in 2006, Kuddegedrag in crisistijd in 2009 en

Hilfe, mein Chef ist ein Affe in 2011.

Pestkop-apenkop schreef hij samen met Sarah Mutsaers en is verschenen in 2012. Oerinstincten van de liefde, hoe apen en mensen een partner voor het leven vinden, werd gepubliceerd in februari 2014.

In 2017 verscheen Verliefd op je klant,

Wat een bioloog je kan leren over verkoop en klantcontact.